Smal cheesecake med jordnötssmör

Här kommer ett recept på en avancerad, men ack så god cheesecake, som dessutom är något smalare än vanliga cheesecakes. Den kräver en del förberedelse, men man kan inte klaga på resultatet. Receptet är översatt från Amy's Healthy baking, med vissa ingredienser utbytta till svenska motsvarigheter.

7 grahamskex

1 msk smält smör (osaltat)

3 äggvitor från stora ägg

225 gram fettfri färskost, i rumstemperatur

1.2 dl strösocker

2 msk lättmjölk

3.5 dl jordnötssmör (lågkalori för smalare kaka)

0.5 msk majsstärkelse

1 msk vaniljextrakt

Chokladsirap, till servering

 

  1. Värm ugnen till 150 grader och smörj en form med matfett.
  2. Lägg grahamskexen i en mixer och mixa dem till fina smulor. Blanda smulorna, det smälta smöret och en äggvita i en liten skål. Pressa sedan blandningen i botten av formen, och en liten bit upp på sidorna. Baka i ugnen i 8 minuter, och låt den sedan svalna.
  3. Vispa färskosten och sockret i en skål tills det är jämt och krämigt. Vispa sedan ner mjölken, jordnötssmöret. Lägg till de sista äggvitorna, majsstärkelsen och vaniljextraktet och vispa tills det är helt utblandat.
  4. Sprid fyllningen i formen ovanpå smuldegen och ställ in i ugnen 28 till 30 minuter, eller tills smeten har satt sig ordentligt. Svalna till rumstemperatur, och täck sedan kakan med plastfolie. Ställ därefter in kakan i kylen och låt den kylas i minst 8 timmar.
  5. Servera med chokladsirap

 

Perfekt till fikapausen tillsammans med en god kopp hembryggt kaffe.