Smak på Sápmi – Bland de bästa kokböckerna i världen

Den historiska samiska matboken Smak på Sápmi: Samisk mat - tradition, innovation och framtid har gjort enorm internationell succé. Och nu fått en av de mest prestigefyllda utmärkelserna i matvärlden. Den har nämligen blivit utnämnd till en av de bästa kokböckerna i världen i Gourmand World Cookbook Awards 2015, i kategorin Local Cuisine.

- Det här är en viktig bok, säger författaren Victoria Harnesk i sitt tacktal vid ceremonin i Yantai. Samiska mattraditioner har bara varit muntliga fram tills nu, och vi tackar våra förfäder som har hållit traditionerna levande, de som har delat sin kunskap till vår bok och till våra familjer som ger oss tid till det här stora och viktiga arbetet.

Boken Smak på Sápmi gavs ut i mars 2014, och sedan dess har efterfrågan varit stor. Just nu är boken inne på sin andra upplaga och uppskattas ha sålt 4 000 exemplar.

Ett stort grattis till Victoria Harnesk och SLOW FOOD SÁPMI för deras enorma vinst, och ett stort tack för att deras bidrag till att sprida den samiska kulturen över världen.

Relaterad läsning: Samisk matkultur - trendig slow food i Funäsdalen