Samisk matkultur - trendig slow food i Funäsdalen

P4 Västerbotten har intervjuat matskribenten Viktoria Harnesk om samisk matkultur, som just nu är het i den svenska matvärlden. Man kan nästan säga att det är den samiska matens år – något som var extra tydligt under smakfestivalen i Umeå.

Viktoria Harnesk berättar för P4 att samisk mat är väldigt naturlig och egentligen inte innehåller några tillsatser. Grundidén är att tillreda det man har med naturens förutsättningar och använda den egna maten, t.ex. renfett, för smaksättning.  Samisk mat är oftast enkel; man dukar inte upp några stora bufféer. Maten kan ätas i knät eller stående.

Anledningen till att samisk mat kallas slow food är att beredningsprocessen bakom den är långsam. Slow food kan vara lika snabb att äta som exempelvis en hamburgare (som å andra sidan även den kan vara slow food om den görs med t.ex. surdegsbröd och har ett ekologiskt tänkande bakom), slow food handlar om hur man tillgodogör sig hela processen.

Renkött kommer aldrig vara en lågprisprodukt, förklarar Harnesk. Däremot är renen mycket mer än en köttbit, vilket inte framgår på andra ställen där renkött säljs. Samer äter mycket innanmat och blodmat medan renen inom livsmedelsindustrin blivit begränsad till en köttbit. Om hela renen tas om hand kommer vi att kunna se fler prisvärda produkter i livsmedelshandelnn, tror Viktoria Harnesk.

För dig som vill veta mer om samisk mattradition finns just nu ett avsnitt ur UR Samtiden med tema samisk mat tillgängligt i UR:s webbtjänst för streaming. Det drygt en timme långa avsnittet innehåller samtal och föredrag från Samiska veckan i Umeå 2014 och finns tillgängligt i fem år framöver.

Den växande slow food-trenden har även gjort att samisk matkultur fått ett lyft på den internationella matscenen och detta har restaurang Arran i Funäsdalen i allra högsta grad bidragit till. Med ledning av årets kock 2011, Tomas Diederichsen har Arran blivit rennomerad i både White Guide och Funäsfjällets egna hemsida. Så har ni vägarna förbi Funäsdalen i vinter är Restaurang Arran en doldis i de stora fjällen.