Lär dig ta snygga matbilder

Att få mat att se riktigt god ut på bild är en konst. Det är inte bara att lägga upp den på en tallrik och plocka fram kameran. Den som någon gång provat att fotografera sin middag i ett halvtaskigt ljus vet att det kan vara svårt att överföra smak, doft och estetiskt intryck från tallrik till fotografi. I den här texten får du några tips du kan tänka på för att få till fina matbilder.

Professionell matfotografi är en egen konstart som kräver en mängd komponenter och förberedelser. Under professionella matfotograferingar måste en hel uppsättning personer med olika arbetsuppgifter samarbeta för att resultatet ska bli bra. Vanligtvis finns minst en kock, en fotograf, en art director och en matstylist på plats. Matstylistens roll är få maten att se så tilldragande ut som det bara är möjligt. Arbetet som matstylisten lägger ner för att arrangera tallrikens utseende är ofta väldigt omfattande. För att bilderna ska bli bra krävs att ljussättning, vinklar, färger och former fungerar väl ihop. I många fall krävs också att matstylisten har gedigna kunskaper inom matlagning och olika matlagningstekniker, och helst också kunskaper i näringslära. För att kunna ta bra matfotografier behöver du dock inte allt detta. Genom att tänka en extra gång kring bakgrunden, ljussättningen och placeringen på tallriken kan du komma långt

Bakgrunden

Om du vill få maten att se bra ut väljer du en bakgrund som inte tar uppmärksamheten ifrån den. Välj enkla och ljusa bakgrundsfärger utan störande element. Tänk att färgerna och eventuella mönster ska komplettera och framhäva maten – inte överglänsa den. En ljus bakgrund bidrar också till en snyggare ljussättning.

Ljuset

Försök ljussätta tallriken från flera olika vinklar samtidigt. Bygg upp en egen fotostudio i miniformat med vridbara lampor och bordsspeglar. Underskatta inte dagsljus, exempelvis från fönster. Det är ett effektivt medel för att få ljuset att se enkelt och naturligt ut.

Placeringen

Hur du väljer att placera maten på tallriken måste övervägas noggrant. Det slutgiltiga målet vid matfotografering är ju att få betraktaren att känna sig hungrig. Förbered all rekvisita och se till att ljuset ser bra ut innan du lägger upp maten på tallriken. Rätten kommer garanterat att se godast ut i början. Välj ett snyggt fat, gärna enfärgat, att lägga maten på. Lägg sedan upp den försiktigt och undvika onödigt kladd. Försök hitta ett upplägg som ser tilldragande ut. Om du vill kan du placera ett par välpusade bestick och eventuella glas bredvid tallriken. Sedan är det bara att ta fram kameran. Experimentera med olika vinklar och avstånd och se vad som funkar.

Fler tips?

Om du vill ha fler tips och se hur en matfotografering går till i praktiken kan du kolla in youtube-klippet ”The Art of Food Photography”, som producerats av amerikanska Cooking Up a Story. Cooking Up a Story är en online-tv-show och blogg som producerar originalvideoklipp i korta format. Ekologisk mat, hållbart jordbruk, livsmedelspolitik, matlagning och recept är några områden de intresserar sig för. Se deras klipp om matfotografering här:

http://www.youtube.com/watch?v=9HMAHlqm4GU&feature=player_embedded

Utrustning och tips finns på flera av BGA:s sajter. Kolla in deras fotobutik här:

http://www.bgafotobutik.se/

Lycka till!