Johanna Viberg blev en av vinnarna i Scandinavian Cake Show

Bilden lånade vi från Johannas blogg.

Scandinavian Cake Show är Skandinaviens största utställning för tårtor. Utställningarna började arrangeras år 2003, och sedan år 2010 sker de vartannat år. Johanna Viberg, 32, från Umeå är en av tårtkonstnärerna som vunnit första pris i tävlingen. Idag driver hon det egna företaget Johannas Tårtor och bloggen Johannastartor.se där hon delar med sig av sin tårtkonst. I dagsläget följer omkring 9000 personer Johannas något ovanliga konstnärskap.

Ätbar konst

Att göra konst av tårtor kan betraktas som en ganska ovanlig hobby. Johanna Viberg upptäckte den oanade talangen hos sig själv år 2011, skriver hon på sin blogg. Sedan dess har hon prövat sig fram och på egen hand utforskat hur man kan bära sig åt för att baka fina tårtbottnar, göra fyllningar och bearbeta olika typer av ätbara material. I samband med detta upptäckte hon att det var riktigt roligt. Som att göra konst, som kan ätas.

9000 tårtintresserade besökare

Bloggen Johannastartor.se kom till för att familj och vänner till Johanna som inte bodde i Umeå skulle kunna ta del av hennes kreationer. Efterfrågan visade sig dock vara större än väntat, och snart hade bloggen omkring 9000 besökare – per dag. Det tog inte särskilt lång tid innan Johanna tog beslutet att försöka starta eget. År 2012 vann hon första pris i Scandinavian Cake Show. Unika tårtor har skapats till fest och bröllop. Bröllopstårtor är ett hantverk utan dess like men Johanna har verkligen tagit detta till nästa nivå. Detsamma gäller konsthantverkaren Gunnar Fahlström som valt att nischa sig genom att smida vigselringar i egen guldsmedja. Hantverk är en trend som går hand i hand med det ekologiska och lokalproducerade tänket.

Skandinaviens största tårtutställning

På Scandinavian Cake Show kan tårtentusiaster från alla möjliga håll träffa tårtvänner från när och fjärran. Under tävlings- och utställningsdagarna får besökarna möjlighet att gå minikurser med duktiga demonstratörer, delta i tårttävlingar av olika slag och inte minst: beskåda en stor mängd tårtor. Det är också ett ypperligt tillfälle att träffa likasinnade, nätverka och samla inspiration.

I samband med tävlingarna bedöms de tävlande bidragen av en jury. Några av kriterierna som bedöms är tårtans tekniska perfektion, harmonin i färg och form, kreativitet och uttryck samt hur väl tårtan passar in under det aktuella temat. Både privatpersoner och professionella tårtkonstnärer är välkomna att delta. Bröllopstårtor, motivtårtor och cupcakes är några av kategorierna du kan anmäla dig till. Det finns också en barnkategori för personer under 12 år, och en ungdomskategori för 13-16-åringar. Tävlingen sker vanligtvis i februari månad. Läs mer om regler och hur det går till här: http://www.scandinaviancakeshow.com/tarttavling.asp